Scurt istoric

Istorie Aprilie 13, 2014

Atestata in 1454,in timpul lui Petru Aron,CUCUTENI este astazi o localitate in judetul IASI,resedinta a comunei cu acelasi nume.

Pentru cei care nu ştiu, comuna Cucuteni, cea mai mică din întreg judeţul Iaşi se află la 8 km de şoseaua ce leagă Târgu-Frumos de Hârlău. Aşezarea este cunoscută în intreaga istorie a Europei prin civilizaţia descoperită aici, în 1892, de Hubert Schmidt, cel care a descoperit şi Cetatea Troia. Descoperirile arheologice de la Cucuteni au scos la iveală morminte ale unor conducători de comunităţi omeneşti, vase de lut decorate şi pictate cu forme geometrice unice, idoli din lut, pocale şi ulcioare, toate demonstrând că la Cucuteni a existat cea mai veche civilizaţie din sud-estul Europei. Conform aprecierilor istoricilor, civilizaţia Ariuşd-Cucuteni-Tripolie, se întindea în străvechime pe 350.000 de km2, din Transilvania de miazănoapte şi până în Ucraina, pe malurile Niprului şi a durat peste un mileniu (4600-3500 î.e.n.).                             

Pe actualul pământ românesc au fost găsite aproape 3.000 de aşezări aparţinând acestei culturi antice, din care, însă, doar 50 au fost cercetate.

La Cucuteni, direct peste situl arheologic, unde în anul 1976 au fost descoperite două morminte ale unor căpetenii, a fost construit un original muzeu de arheologie, unic în România ca formă şi construcţie

Biserica are hramul"Sfintii Voievozi Mihail si Gavriil"si a fost ridicata in ultimul an de domnie a voievodului Stefan cel Mare,in anul 1504.De-a lungul timpului biserica a fost renovata de mai multe ori,iar in anul 1815 fostul proprietar al mosiei Cucuteni,boierul Luca a refacut biserica.In interiorul bisericii exista 3 morminte,marturie stand 3 pietre funerare scrise in limba slavona.

Din anul 1990 biserica a intrat intr-un amplu proces de restaurare,refacandu-se acoperisul,pastrandu-se forma stefaniana.In interior biserica a fost pictata in tehnica fresco,s-a refacut pardoseala si s-a schimbat intreg mobilierul bisericesc.

In anul 2010 lucrarile de restaurare s-au terminat in timpul pastoririi preotului paroh Prodan Cristian,iar Biserica a fost resfintita de P.S. Calinic Botosaneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor.